Jag skickar en liten julhälsning, ett Julkort med en bild tagen av Walter Chavez. I Jul kommer det säkert att vara fullt upp för många av oss, för vissa ensamt, för andra ansträngt.
Samtidigt kan vi hör ”This the season to be jolly” eller liknande. Jag önskar dig som läser detta en god jul. God gemenskap, god mat och allt det som kan vara våran önskan inför helgen. Men framför allt önskar jag oss alla, att få se anledningen ”This is the reason for the season”, att Jesus Kristus föddes.

I början av Johannesevangeliet 1:1-5 får vi följande hälsning om barnet som föddes vid skattskrivningen som Augustus utfärdade:

 I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud. Allt blev till genom honom, och utan honom blev ingenting till av det som är till. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det.

Detta är julens sanna skatt och glädje. Gud har inte övergett oss. Barnet som låg i krubban, barnet som vi sjunger om, som julsångerna och psalmerna bär bud om, Han är Gud själv i egen hög person. Barnet som Maria bär är det Ordet. Han är ljuset som Johannes skriver om. Ljuset, Jesus Kristus, är Faderns stora kärleksförklaring till oss: Jag sänder min egen Son. Mitt in i mörkret, kampen och lidandet. Lite senare skriver Johannes så här i vers 11-14:

Han kom till det som var hans eget, och hans egna tog inte emot honom. Men åt alla som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn. De är inte födda av blod eller av köttets vilja eller av någon mans vilja, utan av Gud.
Och Ordet blev kött och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, den härlighet som den Enfödde har från Fadern. Och han var full av nåd och sanning.

”Ordet blev kött och tog sin boning bland oss, kom till vår jord, Kristus är Hans namn.” sjunger vi i psalm 122:3. Han kom för att göra oss till sina barn. Barnet som föddes, vill idag göra alla som tar emot Honom till sina barn. Så tänk om vi mitt i alla vackra sånger, mer eller mindre tindrande ögon och vid julbordet också fick se barnet som kom för att föda oss på nytt. Tänk om vi kunde få säga vårt ja till Honom, tänk om orden ur Johannes 1 kunde får bli verkliga, att vi är födda av Gud själv. Till ett andligt och evigt liv. Till en himmelsk familj och evig gemenskap, till festen i himlen. Då kan också friden som änglarna sjunger om i julnatten få bli verklig för oss.

Så god jul och må Kristus få skänka oss alla sitt ljus och sin frid den här julen!