Jag har skrivit några inlägg om en Biblisk världsbild och hittills har det handlat om hur Gud och skapelsen beskrivs i Guds Ord. Om du har läst de bloggarna och inte själv tror på detta kanske du tänker: Visst fint, gulliga sagor, men så ser världen inte ut. Vakna upp, ondska, lidande, krig, IS, människor på flykt, våld, hat och hot. Kom igen! Allt var mycket gott, ja eller hur? 

Stannar vi i Bibelns berättelse om hur gott allting skapades och livet för Adam och Eva, då får vi inte hela bilden. Jämför den bilden av hur allting är gott med detta:

”Också er har Gud gjort levande, ni som var döda genom era överträdelser och synder. Tidigare levde ni i dem på den här världens vis och följde härskaren över luftens välde, den ande som nu är verksam i olydnadens söner. Bland dem var vi alla en gång, när vi följde våra syndiga begär och gjorde vad köttet och sinnet ville. Av naturen var vi vredens barn, vi liksom de andra.”

Detta är hämtat från ‭‭Efesierbrevet‬ ‭2:1-3‬ ‭(SFB98‬‬). Eller vi kan läsa mer om det i Bibeln:

”Guds vrede uppenbaras från himlen över all ogudaktighet och orättfärdighet hos människor som i orättfärdighet undertrycker sanningen. Det man kan veta om Gud är uppenbart bland dem, Gud har ju uppenbarat det för dem. Ända från världens skapelse ses och uppfattas hans osynliga egenskaper, hans eviga makt och gudomliga natur genom de verk som han har skapat. Därför är de utan ursäkt. Fastän de kände till Gud, prisade de honom inte som Gud eller tackade honom, utan förblindades av sina falska föreställningar, så att mörkret sänkte sig över deras oförståndiga hjärtan. De påstod att de var visa, men de blev dårar. De bytte ut den odödlige Gudens härlighet mot bilder av dödliga människor, av fåglar, fyrfotadjur och kräldjur. Därför utlämnade Gud dem så att de följde sina egna begär och bedrev allt slags otukt och förnedrade sina kroppar. De bytte ut Guds sanning mot lögnen och tog sig för att dyrka och tjäna det skapade i stället för Skaparen, han som är välsignad i evigheter, amen.”

Detta ur ‭‭Romarbrevet‬ ‭1:18-25‬ ‭(SFB98‬‬). På båda ställena ser vi en skadad skapelse, och en mänsklighet som inte älskar Gud, lever i Gudsfruktan eller över huvudtaget har en god relation till Gud Fadern. 

Tvärtom, vi har tappat något!

Paradise lost

Milton skrev om fallet i ”Paradise lost” men ingen dikt kan riktigt göra det rättvisa. Här kommer några exempel på vad det innebär: Gud skapade oss att likna Honom, älska Honom, vara Hans medarbetare i världen, leva i tillit till Honom och i en hel gemenskap med varandra och skapelsen. 

Men istället för kärlek och Gudsfruktan flyr vi, skyller ifrån oss, misstror Herren och varandra, missbrukar vårt mandat och vår plats i skapelsen. Avbilden är skadad.

Gud, vår Far, är livets källa. Det är Han som ger livet, och att inte leva i gemenskap med Honom är allvarligt.

Grundproblemet i världen är alltså i förhållandet till Gud. Eftersom vår relation till Honom är skadad påverkar det alla, allt, hela skapelsen.

Vi är vredens barn från födelsen, och skapelsen är lagd under förgängelsen på grund av vårt fall. Döden fanns inte i paradiset, den kom genom olydnaden. Things will never be the same.

Bibelns budskap till en fallen värld 

Detta budskap som Bibeln ger oss är då faktiskt viktigt:

Visst skapelsen är trasig, vi är fallna och står under synden, skiljda från Gud, men Gud vill rädda oss.

Bibeln är alltså i första hand inte berättelsen om vårt falla och vår synd(även om det verkligen finns där). Det är förkunnandet av Guds frälsning till oss, det är evangeliet: Gud ska rädda er!

Redan i 1 Mos 3:15 ges löftet från Gud: 

”Jag skall sätta fiendskap mellan dig och kvinnan och mellan din avkomma och hennes avkomma. Han skall krossa ditt huvud och du skall hugga honom i hälen.””

‭‭Första Moseboken‬ ‭3:15‬ ‭SFB98‬‬

Gud straffar Ormen och lovar en frälsare, som ska krossa Ormens huvud.

Bibelns stora budskap är just detta, hur Herren är trofast, hur Han sänder sin Son, hur detta räddar oss och helar det som förstörts!

Sammanfattat i två Bibelord:

”Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv. Inte sände Gud sin Son till världen för att döma världen utan för att världen skulle bli frälst genom honom.”

‭‭Johannesevangeliet‬ ‭3:16-17‬ ‭SFB98‬‬

Och:

”Jag skäms inte för evangelium. Det är en Guds kraft som frälser var och en som tror, först juden och sedan greken. Rättfärdighet från Gud uppenbaras i evangelium, av tro till tro, som det står skrivet: ”Den rättfärdige skall leva av tro”.”

‭‭Romarbrevet‬ ‭1:16-17‬ ‭SFB98‬‬

Det är inte kört! Gud är trofast och håller vad Han lovat!