Nytt år, nya möjligheter?

Nyårslöftenas förlovade tid är här. Alla kanske inte avger löften men många tänker något på hur livet sätt ut och vad som ligger framför med ett nytt år som börjar i natt. Kanske är det en av anledningarna att många köper träningskort eller träningskläder för att använda under några veckor 2017, eller rent av för att få en sundare livsstil. För vissa av oss handlar det kanske om en insikt om hur det står till med hälsan, för andra mer en längtan efter ett annat liv.

Detta blogginlägg handlar dock inte om din fysiska hälsa utan din andliga. Ett nytt år kan verkligen vara en möjlighet. En möjlighet för livet tillsammans med Gud att växa till sig. Kanske kan man förslå några vanor att fundera över?

1. Sök Gud!

Livet med Jesus, och kraften som Han ger är kärnan i en kristen människas liv. Vi går alla igenom perioder när saker drar oss bort från Jesus, från gudstjänsten, från den personliga bönen och att läsa Guds Ord. Men kanske kan ett nyår då vara en möjlighet att tänka: i år får jag en möjlighet att börja om. Nåden gäller mig, Jesus vill vara med mig! Du och jag får möjligheten att förnya vårt liv med Jesus.

Så sök Honom som först har sökt dig! Men hur? Det första tipset är att prioritera din församlings gudstjänster. Bestäm dig för att gå, för att vara med och för att vara det, inte för att sitta av tiden, utan för att när du är där söka Honom som gett sitt liv för dig och ger sin Ande och sitt liv till dig!

Ett annat tips: gå med i en bönegrupp eller hemgrupp eller Bibelstudiegrupp. Att få möjligheten att samtala med andra om tron och att he tillsammans tillhör de riktigt stora sakerna som vi som kristna får ha tillsammans!

Ta tid att be och läsa Bibeln varje dag. Morgon bön och aftonbön kan vara en bra ram att utgå ifrån. För vissa blir det kanske en kort bön på morgonen och en längre bön och Bibelläsning på kvällen. För andra kanske det blir precis tvärt om. Eller någon helt annan modell. Och använd de hjälpmedel som finns! Här kommer några tips: 

  • Följ en bibelläsningsplan. Två exempel: Bibeln idag och Anta utmaningen är två metoder att läsa Guds Ord varje dag. Bibeln idag finns också som app till smartphones.
  • Använd något hjälpmedel för regelbunden bön: en bönbok, en psaltarpsalm ur Gamla testamentet varje dag, eller kanske Tidegärden(som också finns som app).
  • En del församlingar lägger ut predikningar och annan Bibelundervisning på podcast eller liknande. Kanske kan detta vara ett exempel på en möjlighet att lyssna och tänka på bussen eller i bilen eller när du är ute och springer. Våra församlingar i Hyssna och Sätila har en sån podcast.

2. Lev i Guds rike!

Kanske låter detta lite kryptiskt, men det är det egentligen inte. Jesus kallar oss att följa Honom, mitt i vardagen. I relationen med Jesus kallas vi att göra gott där vi är. Du kallas att älska din familj, att göra gott mot dem du möter, att be för dem som finns i din närhet, att älska vår nästa. Guds rike handlar om att leva med Guds Ande där vi är. Kanske kan just jag få ge ett litet helande till den värld jag lever i, ett litet ljus, som fått sitt liv från Jesus själv. Kyrkan kallas av Jesus att vara budbärare om Guds försoning, att klä den som saknar kläder, ge mat åt den som hungrar och hopp åt den hopplöse. Jesus vill göra detta genom dig och mig. 

Du och jag får säga som profeten Samuel. ”Tala Herre, din tjänare hör”. Så kan kyrkan bli salt och ljus i just ditt och mitt sammanhang. Var trogen i det lilla. Att inte tala illa om människor, inte sparka på den som ligger, och framför allt be att den skatt vi har i Jesus ska få välsigna andra. 
År 2017 ligger framför. Det enda jag vet som kristen är att Jesus lovat att vara med och inte överge mig. Han har lovat, och jag tror på Honom. Tillsammans med Jesus finns det hopp för hopplösa situationer, kraft att bryta syndens makt och nåd och förbarmande för den som kämpar. Jesus, låt mig få vandra detta året med dig! 

Kommentera