Nådemedel är väl ett rätt så gammalt ord, så kanske kräver det någon sorts förklaring. Om man spaltar upp det lite så är ett nådemedel ett medel/redskap genom vilket Gud ger människor sin nåd, välsignelse, förlåtelse, omsorg etc. Därför har kyrkan alltid betraktat Bibeln, Guds Ord, som ett nådemedel. I den svenska kyrkohandboken(som är ordningen för hur gudstjänster skall firas i svenska kyrkan) så följs varje läsning av en acklamation: Den som läst säger: ”Så lyder Herrens Ord” och församlingen svarar ”Gud vi tackar dig”.
Egentligen tror jag att man kan se just det som ett konkret uttryck av tanken att Bibeln är ett nådemedel. Både den som läst och de som lyssnat bekänner sig till att Gud talar till oss, och att vi vill ta emot det Han säger.
Ihop med tanken på Bibeln som nådemedel så hör tanken på hur Bibeln ska läsas. Herren vill tala till oss, Han vill att vi ska lära känna Honom, befrias från det som binder oss(synd, ondska etc) och att ett nytt liv ska födas i oss(jämför med begreppet pånyttfödelse i Jakobsbrevet kap 1 som jag var inne på igår). Därför har den kristna kyrkan betonat hur man ska läsa GUds Ord, nämligen just som ett tilltal till oss idag som berättar hur vi ska bli frälsta, alltså med avsikten att Gud ska gripa in i våra liv.
Med andra ord: Uppmaningen till varje människa som vill lära känna Gud är att läsa Guds Ord som ett tilltal, från Jesus till dig. Där visar Han hur vi kan bli räddade.
Rom 1:16-17 är ett bra exempel. Evangeliet om Jesus är en Guds kraft som räddar var och en som tror!