Förra inlägget om Fresh expressions of Church och detta hänger väl ihop, för detta är en fortsättning. Ian Mobsby är alltså en präst och missionär inom Church of England som har startat Moot community, en slags kristen missionsorden, eller tertiärorden.
De har haft en missionssträvan att nå de grupper i Londons innerstad som kan kallas dechurched(som tidigare varit en del av kyrkan men kommit bort eller tagit avstånd från henne) eller nonchurched/neverchurched(människor som aldrig haft en relation till kyrkan och egentligen inte är speciellt intresserad av kristen tro).
Nu beskrev Ian hur utvecklingen gått i samhället från att vara ett rationellt samhälle till att bli ett transrationellt samhälle, där många olika världsbilder finns sida vid sida hos människor.
I samma samhälle finns premoderna, moderna och postmodernt människor som lever sida vid sida.
Det som dock är gemensamt för alla dessa människor och grupper är att vi alla är präglade av konsumtionssamhället, eller konsumism som ideologisk bas. Man kan alltså numera påstå: Jag shoppar därför finns jag. Var och en av oss kan alltså konstruera sin egen identitet, både genom shopping, som visar vem jag är och genom sociala medier där jag kan visa upp mig i mitt eget skyltfönster. I denna situation minskar intresset för religion, men en andlig längtan ökar och många människor hävdar erfarenheter av en transendent verklighet.
Nya tankebanor – nya frågeställningar
När då Ian och vi kristna över lag ska förmedla evangeliet till ett sånt här samhälle, så måste vi som är kristna vakna upp och inse att många av dessa som aldrig är i kontakt med kyrkan ställer andra frågor än förr.
Frågorna ”Vad är sant?” och ”Vad ska jag tro på?” är inte längre huvudfrågorna i dessa grupper utan snarare ”Hur ska jag leva?” och inte minst ”Vad fungerar?”.
Bakgrunden till detta är inte minst ett stressigt liv, problem med att få ihop vardagen, klimatfrågorna, känslan av att inte kunna påverka etc.
I detta menar Ian att exempelvis New Monasticism och hans egen kommunitet Moot kan ge människor ett sätt att upptäcka den kristna tron både som livsstil och Sanning, men att man då låter människor börja i en annan ända. De låter människor vara med och testa, ger dem ramar att leva utifrån så att de kan testa om tron funkar och om den är sann.
Vissa människor behöver alltså Alphakurser eller liknande, medan andra, menar Ian, snarare behöver testa, leva tron, och sedan genom erfarenheten upptäcka vem Jesus är, och hur Han griper in, alltså att kristen tro i te bara är intellekt utan också liv och gemenskap!
Upptäcka Jesus
Det handlar alltså om att ge människor en chans att upptäcka Jesus genom att visa på ett sätt att känna, leva och tro, ett slags holistiskt sätt att tänka kring den kristna tro där mycket inspiration kan hämtas från ökenfäderna och patristiken som helhet.
Resultatet blir en inbjudan fast inte på hemmaplan. Ta exemplet Moot, ett kafé mitt i centrala London, i en övergiven kyrka, med en inbjudan att låta människor pröva på och upptäcka livet med Jesus, i kommunitetens Böneliv och Gudstjänstliv etc.
Jag tycker att detta är spännande och inspirerande. Framför allt hur vi som kristna kan be om ledning från Gud att hitta vägar ”ut” till dem som i en bemärkelse är ”längst bort” från kyrkan.