11 Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren , nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp. 12 Ni skall kalla på mig och komma och be till mig, och jag skall höra er. 13 Ni skall söka mig, och ni skall också finna mig om ni söker mig av hela ert hjärta. 14 Ty jag skall låta er finna mig, säger Herren . (Jeremia 29:11-14)

Vad är det egentligen att söka Gud? Kanske kan vi omformulera det ungefär så här: ”Att försöka finna om det finns en Gud och i så fall komma i kontakt med denne Gud.”

Det finns några centrala delar i att utforska om Gud finns. Jag tänkte i detta blogginlägg kort nämna tre sätt att söka Gud, eller tre delar av att söka Gud:

1. Fira Gudstjänst!
”Wow, det lät ju kul” kanske du tänker då. ”Det har jag ju gjort nån gång och jag märkte inget.” Men detta att söka Gud är inget som dyker upp spontant ur tomma luften, och ännu mindre att finna Gud. Tänk nu på så många platser runt om i Sverige där det samlas människor söndag efter söndag, och ibland även på vardagskväller, till Gudstjänst, Bibelstudier, bönegrupper, veckomässor och förbön eller lovsångskvällar. Människor som säger sig ha funnit något. Ibland kanske de formulerar det tyst och ibland mer offenligt, men de samlas söndag ut och söndag in, vecka ut och vecka in, runt Jesus Kristus, runt Hans Ord, runt handlingar Han gett dem, i bön och lovsång, tillbedjan och gemenskap.

Vi som gör detta gör det för att Gud på olika sätt har mött oss i Jesus Kristus, vi har faktiskt funnit Gud. Vi har funnit meningen med livet. Det betyder inte att våra liv alltid är enkla eller att det alltid är tydligt vad Gud vill med oss, men det är i gemenskapen med och kring Jesus Kristus som du också kan finna Gud. Kom! Testa! Advent är ett lysande tillfälle för dig att påbörja sökandet av Gud!

2. Läs Bibeln!
Det kanske också låter knepigt. Som kristna menar vi heller inte att allt i Bibeln är lätt att förstå, och därför vill vi gärna läsa Bibeln tillsamman. Men det är också viktigt att få läsa. För sig själv. I stillhet. Stryka under saker, sätta frågetecken, skriva egna funderingar och kommentarer.

Jag vill uppmana dig att testa detta! Läs ett evangelium! Det finns fyra stycken i Bibeln: Matteus, Markus, Lukas och Johannes, men alla fyra innehåller evangeliet, det glada budskapet, om Gud som blev människa i Jesus Kristus, vann frälsning för oss på korset när Han dog där och uppstod igen för att kunna ge oss evigt liv. Läs själv, gå till källan! Testa, upptäck, diskutera! Vrid och vänd på det! Brottas med texterna. Be utifrån vad som står där! När vi gör detta, då kan faktiskt också det ske att Jesus Kristus liksom vandrar från sidorna i Bibeln och in i ditt liv, tar plats där, börjar tala till dig. Det du upptäcker då är att du inte vill vara utan Guds Ord!

3. Be till Jesus!
Bön kan vara svårt till att börja med. Kanske känns det ovant, svårt, konstigt. ”Hålla? Finns det någon där som lyssnar?”. Kanske kan du till och med känna dig lite dum. Men upptäckten du kan få göra om du vågar testa, det är att du upptäcker att Jesus svarar dig! Han vill möta dig! Han uppmanar dig att be, att söka Honom, att ta emot frälsning, liv och glädje från Honom! Våga testa! Kanske kan du någon bön utantill? Fader vår? Gud som haver? Börja med det då, eller säga bara till Jesus: ”Jesus jag vill lära mig att be, visa mig hur man gör”! Det är nämligen genom att göra et, att be till Gud, som man lär sig. Om det är till någon hjälp så börja med den här bönen, som är hämtad från andra söndagen i advent!

”Frälsningens Gud,
öppna ditt rike för oss,
gör oss frimodiga och vaksamma,
i bön och i väntan
till dess du kommer,
du som är rättfärdig och barmhärtig.
I Jesu namn.
Amen.”