Säger någon ordet fasta, så kanske du tänker något strängt och hårt. Det är det inte. Det kan vara svårt, men poängen är inte att till självutplåningens gräns späka sig själv. Poängen med fastan är evangeliet. Eller omformulerat: Kyrkan har en förberedelseperiod före Påsk för att vi ska kunna se storheten i Jesus Kristus och i vad Han gjort för oss. Men inte bara som en slags nostalgisk blick i backspegeln, utan som en gemensam vandring med Kristus, som en tid att särskilt få stanna upp inför hur Kristus vandrat till Jerusalem, för att ge sitt liv till lösen för många, hur Jesus Kristus kämpar mot ondskan, och segrar, hur Han ”löser ur vanmakt och synd och skam”. Övningen som fastan är, är en övning i att se evangeliet om Jesus Kristus och tillämpa det i sitt liv.
Här kommer några tips på att låta fastan i år få bli en tid av andlig fördjupning.
- Läs passionshistorien
Kanske är du inte bekant med ordet ”Passionshistorien”. Det är helt enkelt Jesu lidandes historia. Jesu kärlek till oss driver Honom att lida och dö på korset för våra synders skull, för vår befrielses skull. Har du en psalmbok hemma så finns det i psalmbokens bakre del. Har du en Bibel så är det ungefär den sista tredjedelen av de fyra olika evangelierna. Det är Jesu väg upp till Jerusalem, till lidandet och genom lidandet till korset.
Kanske har din församling något sammanhang där man läser och predikar över de här kapitlen under fastan. Försök vara med på de gudstjänsterna. Här i Hyssna och Sätila församlingar så har vi morgonmässa varje tisdag i Hyssna Kyrka där vi läser passionsberättelsen och sedan firar mässa tillsammans och tre Bibelstudie och samtalskvällar där vi går igenom årets läsningar tillsammans, i Sätila församlingshem. Kanske kan din hemgrupp läsa tillsammans och samtala om det? För fastan handlar inte i första hand om mitt lidande och min kamp utan om Kristi lidande och Hans kamp för att rädda oss. I år är det Lukasevangeliets skildring av Passionshistorien som vi läser. - Storstädning
Ibland kan vi ju tala om vårstädning, inför att våren kommer. Snart är det dags att röja bråte och kanske fixa i trädgården, för att nya växter ska kunna skjuta upp. Det är inte så dumt att tänka på samma sätt med det andliga livet.
Här kommer tre praktiska saker man kan göra: Gå till bikt. Ja du läste rätt. Även om vi inte är romerska katoliker så finns bikten också i våra församlingar. Gå och samtala med en präst om ditt liv tillsammans med Kristus, och gör det utifrån perspektivet att göra upp med synderna. Prästen har ett särskilt uppdrag att förkunna evangeliet, det betyder också att rent konkret utdela Jesu förlåtelse till dig som brottas med din synd. Anledningen till detta tipset är att det är Jesus Kristus som gör oss fria. Han befriar den som är bunden av synd och skam. Det är inte genom att ta sig i kragen och bli en ”god människa” vi blir frälsta, utan genom att bekänna vårt behov av Frälsaren, och ta emot förlåtelsens underbara ord. Så här skriver Johannes i 1 Johannesbrevet 1:5-105 Detta är det budskap som vi har hört från honom och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom. 6 Om vi säger att vi har gemenskap med honom och vandrar i mörkret, ljuger vi och handlar inte efter sanningen. 7 Men om vi vandrar i ljuset, liksom han är i ljuset, då har vi gemenskap med varandra och Jesu, hans Sons, blod renar oss från all synd. 8 Om vi säger att vi inte har synd, bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss. 9 Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet. 10 Om vi säger att vi inte har syndat, gör vi honom till en lögnare och hans ord finns inte i oss.
Det andra är att se över dina andliga vanor. Poängen är inte att det ska bli lagiskt(en god kristen ska minsann göra si eller så) utan faktiskt så behöver vi människor regelbundet få andlig näring för att kunna växa och mogna i tron. Fastan är ett bra tillfälle att ta sitt ansvar. Har du svårt att be, så kanske det kan hjälpa med att köpa en bönbok eller andaktsbok, eller se över vilken tid på dagen du tar tid för bön. Den gamla traditionen med morgon och aftonbön håller faktiskt. På samma sätt med gudstjänstfirandet. Firar du mässa regelbundet, bidrar du med dina gåvor i församlingens gudstjänst liv. Kanske kan du också fundera på hur du förbereder dig för söndagens gudstjänst. Läs söndagens evangelium dagen innan till exempel.
Det tredje är en uppmaning att utnyttja kyrkans skatter. Finns det mönster som du kan gå in i? Kyrkoårets söndagar präglas av storheten i hur Jesus köper oss fria. Böner och psalmer har ett allvar, och en andlig spänst i sig, just för att fastans teman verkligen är på allvar. Firas det askonsdagsmässa, så gå på den, det kan bli ett konkret avstamp inför fastan, en hjälp att konkret gå in i den vandring som vi får göra tillsammans med Jesus upp till Jerusalem. Finns det veckomässor eller passionsgudstjänster, gå på dem. Läs själv. Ta vara på det den skatt vi har. Upptäckten och glädjen i evangeliet om vad Jesus Kristus gjort för dig är värt det. - Ge
Fastan är faktiskt en tid att fokusera på evangeliet också som förebild för våra liv. Vi behöver frälsaren, Jesus Kristus, men det Jesus gjort är också ett mönster, Han är också vår stora förebild. En övning att ge generöst, att ge av sin tid till någon du inte mött på länge, att bjuda in någon på fika som inte kan bjuda tillbaka, att ge något konkret som ett tecken på omsorg. Generositet är faktiskt något vi kan öva oss i. Poängen är inte: Pressa dig själv så du går sönder. Kanske kan du istället börja be Jesus om möjligheter att vara generös och göra gott mot människor som kommer i din väg. Faktiskt är också detta en konkret övning i andligt liv. ”Ge som gåva vad ni har fått som gåva”.
Jag hoppas att det jag skrivit här inte blir sten på börda för dig, särskilt inte om du redan är stressad eller tyngd av kamp i livet. Det viktiga med fastan är just livet med Jesus Kristus, fokus på vad Han gjort och att det livet tillsammans med Honom, som Han har vunnit för mig och för oss, ska få ta sin rätta plats i oss. Om det så bara innebär en förnyad tanke på Jesus, så är det något gott. Lägg inte ribban för fastan högre än du klarar.
Till sist, en missionsbön från bönboken Daglig bön:
Herre Jesus Kristus, i kärlek sträckte du ut dina armar på korsets hårda trä så att alla skulle kunna komma inom räckhåll för din frälsande omfamning: Klä oss så i din Ande att vi, när vi räcker ut våra händer i kärlek, kan föra dem som inte känner dig till kunskap om dig och kärlek till dig, för ditt Namns äras skull. Amen.