8 Comments

  • Johan Danz

   Tack för kommentaren! Jag ska kolla länken. Jag tror det är viktigt att vi vågar beskriva läget så allvarligt som det faktiskt är!

 1. Björn Larsson

  Tack Johan!
  Vi är många som efter att ha studerat materialet tycker ung som du och också skrivit det i remisserna. Utvärderingen av dessa verkar dock inte ha varit riktigt på allvar. Mina informationer är bristfälliga, men det verkar inte som att det där med trons innehåll står särskilt högt i kurs bland dem som vill trycka igenom förslaget så fort som möjligt. Mycket bra att det kommer protester. Kanske kan det betyda att kritiken tas på allvar.

 2. En bra sammanfattning med -för mig- nya ingångar. Delar din kritik till fullo, och är främst förvånad och frustrerad över hur kyrkan (läs beställaren) i detta fall agerar. Som lekman trodde jag att kyrkan var en organisation som stod över egenintressen, revirtänkande och prestige. Men man lär sig..

  • Johan Danz

   Tyvärr verkar det vara precis så illa med beställarna och ledarskiktet.
   Kyrkan är till sitt väsen något annat tänker jag(och som jag förstår det även Kyrkan med stort K). Ordet och sakramenten, oss syndare samlade runt och helande av Jesus. Förlåtelse och nytt liv.
   Tack för responsen Robert! Nyttigt att läsa!

 3. Maria Löfberg

  Tack, Johan, för detta inlägg. Mycket bra skrivet, önskar att det hade funnits en vilja till teologisk dikussion i svenska kyrkan. Det gör det inte. Jag vet, för jag har ganska noga följt med och försökt ta reda på hur det verkligen ligger till med det här med handboken. Jag tror sanningen är den, att man gått vilse i teologin, de förtroendevalda som bestämmer i alla frågor har blivit övertygade om att denna handbok ska rädda kyrkan, fast det i verkligheten är tvärtom; denna handbok kommer troligtvis att splittra svenska kyrkan.
  Det finns nu inget sätt att hindra att den drivs igenom.
  Kyrie eleison.

  • Johan Danz

   Jag tror att den teologi som ligger bakom denna handbok och klassisk kristen tro är två helt olika saker. Det är också detta som gör, tänker jag, att den här handboken som nu framställs aldrig kan bli bra oavsett hur mycket vi filar på musiken. Den kommer inte att kunna vara vare sig katolska, evangelisk eller karismatisk.
   Dock håller jag med om det Håkan Sunnliden skrev på sin blogg. Det ska bli spännande att se vad Herren kommer att göra!

Kommentera