Nästa del i detta som jag vill lyfta fram är egentligen ganska viktig. Nådegåvorna är en utrustning för livet som kristen i en församling och i relation till andra människor. Ibland tas detta med nådegåvorna som något för de ”extra fromma”, för dem som vet hur det ska gå till, eller eventuellt som en slags andlig belöning för gott uppförande. Nådegåvorna handlar istället om tjänst i Guds rike. Alltså att vi, precis som Jesus själv visat oss, kallas att göra som Han. Vi kallas att tjäna. Vi kallas att älska. Vi kallas av Honom till att ge vidare som gåva det vi fått som gåva. Nådegåvorna(och också Andens frukt i våra liv) är därför till för andra i första hand, inte bara som något mysigt för oss själva. Möjligen skulle man kunna tänka sig ett undantag till den regeln och det är tungotalet, som är en gåva med syfte att bygga upp den enskildes gemenskap med Gud själv, men egentligen så kan inte heller den gåvan kallas för självisk, för fokus för tungotalet är inte min andlighet, utan gemenskapen med Gud. Andens gåvor kan alltså aldrig vara egocentrerade, de är i grund och botten riktade till tjänst. Du kallas att tjäna Gud i Hans rike på jorden, och för detta vill Han utrusta dig.
Guds rike är där människor lever i tron på Jesus Kristus
Detta är alltså också fokus för nådegåvorna. De är centrerade kring Herren Jesus Kristus. Det är nämligen Jesus som frälser oss(Rom 10:9-10), Jesus som fyller oss med sin Ande och utrustar oss, ger oss kraft(Apg 1:8) och Jesus som sänder oss ut till alla människor med evangeliet och kallelesen att göra alla folk till lärjungar(Matt 28:16-20).
Det är också väldigt tydligt att Jesus sänder lärjungarna att göra Hans gärningar. När de tolv apostlarna, eller de 72 för den delen, sänds ut av Jesus i evangelierna så ger Jesus dem makt och auktoritet att förkunna evangeliet och praktisera det, i att bota sjuka och driva ut demoner. Läs gärna Lukas 10:1-12. Där får vi en anvisning från Jesus om det uppdrag de 72 fick. Men det som hela tiden är tydligt är att det är Jesus Kristus som är i centrum för detta. De ska gå före Jesus och predika ”Guds rike är snart här”. När kommer Guds rike till byarna de skulle predika för? Jo, när Jesus Kristus själv kommer dit!
Jesus själv undervisar så här när Han påbörjar sin tjänst:
15 Han sade: ”Tiden är fullbordad och Guds rike är nu här. Omvänd er och tro evangelium!”
Guds rike är alltså nu här. Nu har det kommit, därför att Jesus Kristus själv har kommit. Och Guds rike är den plats där Jesus Kristus får vara Herre. Det handlar om ett ”Jesus i centrum” liv.
Vi får göra tjänst i det riket – göra Jesu gärningar
Att leva i Jesus rike, med Gud som Fader, och Jesus, Guds son som vår frälsare, det är inte en egotripp. Det är inte så att jag ska bli större och större, utan det handlar om det vi ber om i Fader vår: Att Guds rike ska komma till oss och Guds vilja ske i våra och andras liv. Jesus sammanfattar sin tjänst så här i Lukas 4:
14 I Andens kraft vände Jesus tillbaka till Galileen, och ryktet om honom gick ut i hela trakten däromkring. 15 Han undervisade i deras synagogor och blev prisad av alla. 16
Så kom han till Nasaret, där han hade vuxit upp. På sabbaten gick han till synagogan som han brukade. Han reste sig för att läsa ur Skriften, 17 och man räckte honom profeten Jesajas bokrulle. När han öppnade den, fann han det ställe där det står skrivet: 18 Herrens Ande är över mig,
ty han har smort mig till att predika glädjens budskap
för de fattiga. Han har sänt mig för att ropa ut
frihet för de fångna och syn för de blinda,
för att ge de betryckta frihet 19 och predika ett nådens år från Herren. 20
I Nasaret pekar Jesus alltså ut att i Honom finns frälsning, helande och upprättelse. I Honom finns kraft och liv, förvandling och framtid. Detta är också Kyrkans kallelse idag: Att ge Jesus vidare, och Anden vill utrusta oss för detta. Ge kraft, göra under, frigöra oss till att kunna vara tjänare i Guds rike, som ger Jesus vidare i ord och handling. Därför säger ju Jesus också: Mitt rike är inte av denna världen, där kan vi nämligen i Jesus själv få ta emot det liv som vi längtar efter, helande, frälsning, en framtid och ett hopp, upprättelse.