Kan man ha det? Ja, jag vill hävda att vi kan ha förtroende för vad som står i evangelierna. Därför tänkte jag skriva några bloggar om Lukasevangeliet och dess fortsättning, del 2 i Apostlagärningarna. Här kommer alltså ett litet försök till en bloggbibelskola. Inte som att jag kan lova att skriva något totalt uttömmande. Snarare som att jag verkligen tror att Guds Ord är levande och på riktigt, och att detta att studera vad Bibeln faktiskt säger, och att lyssna på den, där talar Gud. Så om du vill lyssna och försöka så kommer här en liten inledning.
Från vem till vem?
Vem är Lukas som fått evangeliet uppkallat efter sig? Han blev en av Paulus medhjälpare. Vi kan märka det i Apostlagärningarna att Lukas ibland skriver vi. Han var inte själv apostel utan har agerat mer som en faktagranskare. Han var en del av Paulus resande apostlagrupp. Hans yrke var läkare. Han var alltså beläst, hade studerat och antagligen avlagt läkared.
Han inleder sitt evangelium så här, Lukas 1:1-4
1 Många har sökt sammanställa en skildring av de händelser som har inträffat bland oss, 2 så som det har berättats för oss av dem som redan från början var ögonvittnen och Ordets tjänare. 3 Sedan jag noga efterforskat allt från början har även jag bestämt mig för att skriva ner det i ordning för dig, högt ärade Teofilus, 4 för att du ska veta hur tillförlitlig den undervisning är som du har fått.
Lukas visar här sin metod, först fick de höra budskapet om Jesus av apostlarna, Ordets tjänare, men sedan har Lukas undersökt och sammanställt.
Nu skriver han till Theofilus, ett namn som kan vara en hederstitel, men som också är ett brett begrepp. Det betyder ”Gudsvän” eller ”Gudsälskare”. Alltså: evangeliet är skrivet för att hjälpa den som vill tro på Jesus Kristus att se att evangeliet är trovärdigt. Innehållet i evangeliet är ögonvittnesskildringar, och Lukas hävdar att han varit noggrann i sin efterforskning, och nedskrivandet av det på ett ordnat sätt.
Guds Ord
Lukas evangeliet är en del av Bibeln. Vi kallar det Guds Ord, alltså hur Gud talar till en värld som inte känner Gud. Evangeliet är kärnan i detta budskap. Lukas hänvisar här också till detta budskap som det som Ordets tjänare gav oss. Detta var apostlarnas uppgift och här får Lukas bära vidare deras ögonvittnesskildringar. Det innebär att det finns en tyngd i Lukas Ord, som gör att de inte bara är hans ord utan också Guds Ord. Vi kallar det inspiration. Den som blivit en kristen har alltså fått upptäcka, att här talar Gud, genom dessa enkla ord, så kan Jesus själv tala rakt in i ditt hjärta, i våra liv, idag. Paulus beskriver det i 2 Timoteusbrevet 3:14-17
”Du däremot, håll fast vid det du har lärt dig och blivit övertygad om. Du vet av vilka du har lärt det, och du känner från barndomen de heliga Skrifterna som kan göra dig vis så att du blir frälst genom tron på Kristus Jesus. Hela Skriften är utandad av Gud och nyttig till undervisning, tillrättavisning, upprättelse och fostran i rättfärdighet, så att gudsmänniskan blir fullt färdig, väl rustad för varje god gärning.”
Skriften är utandas av Gud. Jesus har låtit sin helige Ande leda dem som skrivit, så att vi genom dem ska bli undervisade(alltså få reda på trons innehåll), tillrättavisning(alltså att saker i våra liv som strider mot Herren Jesus avslöjas), upprättelse(alltså att Jesus, precis som i Lukasevangeliet och de som mötte Jesus då, möter oss idag och helar oss, gör oss andligt upprättade) och fostrade i rättfärdighet(alltså en konkret vägledning in i ett heligt liv, ett liv i där vi varje dag lever med Jesus Krisus, i den rättfärdighet som Han ger oss).
En fråga i inledningen till Lukasevangeliet: Lukas bjuder in dig att vara en Theofilus, en Guds vän. Läs Lukas med ett öppet hjärta. Med en längtan efter Jesus. Se vad Han gör, lyssna till vad Han säger! Se det som Han gjort för oss! Så läs med öppet sinne och be att du ska få bli en Gudsvän.
En fråga utifrån att Guds Ord är inspirerat av Guds egen helige Ande: hur kan Guds Ord få inspirera oss i våra liv idag?